May 10, 2011

Dresovi Partizana iz `80-ih godina

Idemo dalje, u prikaz dresova koje je FK Partizan nosio od 1981. do 1990. godine. Decenija je počela u opremi beogradskog "Sporta" - poznati dizajn sa zvezdicama. Poslednja slika u prethodnom blogu predstavlja prvu garnituru koju je "Sport" predvideo za Partizan, a sada evo i dresa u kojem je Partizan manje-više redovno nastupao od 1980. do 1982. Ovaj prugasti dres je najčešće bio nošen uz crne šorceve i crne čarape. Na ovoj slici vidimo jednog od igrača koji je obeležio `80-te u Partizanu, Zvonka Živkovića :


Ponekad, iako u to vreme Partizan nije imao generalnog sponzora, pojedine firme su sponzorisale utakmicu po utakmicu, kao na primer na ovoj utakmici Partizana i Sarajeva sa početka osamdesetih. Zvonko Varga, još jedan od asova tog vremena, u dresu sa reklamom "Simpo":


Ovaj dres sa dugim rukavima je imao crnu kragnu (Rešad Kunovac i Nikica Klinčarski)......dok ista takva varijanta dresa ali sa kratkim rukavima, nije imala kragnu već tzv. "V" izrez u crnoj boji, kao na ovoj fotografiji Miloša Đelmaša:


Tih godina, Partizan je neretko nosio i bele dresove, ili u kombinaciji sa belim ili sa crnim šorcem. Počelo je sa ovom jednostavnom kombinacijom sa zvezdicama ukoso položenim na rukavima, kao na fotografiji Vukotića uz reklamu "Bačkatrans Vrbas".....i u kratkim rukavima, protiv Arsenala, sa modifikovanim okovratnikom......a nastavilo se sa zvezdicama na ramenima, na slici Novice Kostića...


...ili na kraju rukava, kao na ovom dresu Aleksandra Trifunovića, koji je imao i reklamu "FIAT":


Poseban kuriozitet je vezan za utakmicu zagrebačkog Dinama i Partizana iz šampionske 1982/83. U prvom poluvremenu Partizan je premijerno nastupio u "Sportovim" belim dresovima sa poprečnom crnom štraftom na grudima, a na ovoj slici vidimo momenat kada Mance postiže prvi gol za Partizan...


...dok je u drugom delu Partizan nastupio u tada već poznatoj garnituri, što nije sprečilo naš tim da slavi sa 4-3 na Maksimiru, a Mancea da proslavi još jedan svoj gol:


Legendarni dres sa crnom poprečnom štraftom zaslužuje da se još jednom prikaže:I tako je era "Sporta" trajala do kraja 1982. godine. Završavam ovo poglavlje o tom periodu saradnje sa beogradskim proizvođačem sportske opreme uz tri slike kompletnog tima, prva je iz 1981. a sledeće dve iz 1982:
Na pola takmičarske sezone 1982/83, znači od početka kalendarske 1983. godine, otpočela je opet saradnja sa "Adidasom". To, za razliku od prethodnog perioda, donosi dresove najpoznatijeg svetskog proizvođača i sa primetno tanjim prugama:


Dres je prugasti sa belim rukavima, tako da je bela boja dominirala, naročito ako se zna da je tada ovaj dres nošen uz bele šorceve i čarape. To je stvorilo prepoznatljiv vizuelni identitet Partizanovih fudbalera u narednih nekoliko sezona. S vremena na vreme našla se na dresu i poneka reklama...


Postojale su dve varijante ovog dresa - sa crnom štraftom na kraju rukava i bez nje, kao što se može videti na prethodne dve slike. Dres dugih rukava je bio identičan...
Još dve slike ovog dresa koji je zaista ostao u sećanju, a na slikama su legendarni odbrambeni igrači Partizana, Ljubomir Radanović i Nenad Stojković:

   

Pojavljuje se i beli dres, prepoznatljiv "Adidasov" model, kao na ovim slikama Zvonka Živkovića i Dževada Prekazija:Od sezone 1985/86 Partizan menja dizajn dresa i dres je tada sa crnim rukavima. Izmenjen je i okovratnik pa umesto "V" imamo belu kragnu, a umesto bele, u sredini je tanka crna štrafta. Sigurno jedan od vizuelno najmodernijih dresova tog doba:


Zvonko Varga u dresu bez reklame:


I Milko Đurovski u dresu sa reklamom sponzora "Iskra Delta", koja je zajedno sa ovim dresom obeležila osamdesete:


Sezonu kasnije dolazi do nove modifikacije - sve ostaje isto samo su rukavi opet beli. Još jedan od fenomenalnih dresova "Adidasa":


S vremena na vreme, istina retko, tih godina se nose i beli dresovi:Poslednji "Adidasov" model je ovaj sa početka sezone 1987/88. Opet "V" izrez i opet bela štrafta u sredini:


Na slici je Kinez Đia, jedan od prva dva Partizanova strana igrača. 

Saradnja sa "Adidasom" trajala je punih sedam godina a pred kraj tog perioda dolazi i do promene sponzora pa umesto "Iskra Delte" pojavljuju se reklame firme "Beko" / "Lee Cooper". Na slikama su Nebojša Uške Vučićević i Predrag Vojvoda Spasić.


To je bilo to što se tiče "Adidasa". Verovatno je neki od ovih dresova prva asocijacija Partizanovim navijačima kada se pomene retro - dres.

Decenija se završava anonimnim švajcarskim "Vocado-m", nešto totalno drugačije u odnosu na sve do tada viđeno. Kao ilustracija, slike Budimira Vujačića, Bratislava Mijalkovića, Predraga Mijatovića i Milana Đurđevića. 

   


 To je ujedno i kraj osamdesetih, a u sledećem blogu sa dresovima iz devedesetih godina 20. veka i drugog autora...

Ako imate komentar ili zapaženje, otvorena je opcija komentara. Hvala! 

No comments: