Jul 7, 2011

Foto arhiva - Nikola Budišić


Nikola Budišić je rođen u Beogradu, 1947. godine. Još kao tinejdžer je počeo da trenira fudbal u Radničkom iz Beograda, a član Partizana je postao 1965. godine. Debitovao je za Partizan na prvoligaškoj sceni 1967. godine protiv skopskog Vardara, i u narednih sedam godina odigrao je 127 prvenstvenih utakmica za Partizan. Igrao je na mestu "štopera", a dogurao je i do omladinske i mlade reprezentacije Jugoslavije. Partizan napušta u leto 1974. godine i odlazi u Panathinaikos, kao prvi stranac posle pada vojne hunte u Grčkoj, ali se usled povrede u Atini zadržava samo godinu dana. Potom odlazi u holandski klub NAC Breda, gde doživljava svoje zvezdane trenutke, u zlatno doba holandskog fudbala. U jednoj anketi sprovedenoj pre nekoliko godina, navijači Brede su Nikolu Budišića proglasili za najboljeg stranog igrača u istoriji kluba. Danas Nikola Budišić vodi školu fudbala "Ajaks" u Sremskoj Mitrovici.

Više o Nikoli Budišiću možete saznati u intervjuu koji je dao 2012. za blog "Crno-bela nostalgija".

Statistika Nikole Budišića, preuzeta sa www.partizan.rs :Partizan - Vojvodina 1-0, 6.decembar 1970.Nikola Budišić (beli dres) u duelu sa Sprečom iz Željezničara, 1969.godine (gornja slika)


1 comment:

Roko said...

Pronašao san njegovu crnobjelu sliku a na zadnjoj strani piše njegovo ime i FK Partizan i broj 142, čini mi se da je to bilo neko skupljanje u stilu današjinh albuma champions league. Kartica je u odličnom stanju. Ako koga interesira neka me kontaktira na mail roko.palir@gmail.com