Nov 4, 2011

Foto arhiva - Božidar Belojević (1928-1997)


Božidar Belojević je rođen 25.12.1928. godine u Podgorici. Fudbalom je počeo da se bavi još kao dečak, pre Drugog svetskog rata u Baru, da bi se nakon rata kolonizovao u Lovćenac, u Bačkoj, sa roditeljima, i tamo je započeo ponovo da igra fudbal u novoosnovanom klubu Njegoš, zajedno sa bratom. Posle jednog gostovanja Partizana po povratku iz Mađarske, 1952. godine, odigrali su Partizan i Njegoš prijateljsku utakmicu koja je završila 1-1 a Belojević je bio nesavladiv. Odmah posle utakmice su ga ljudi iz Partizana poveli sa sobom i otišli na turneju po Južnoj Americi. Božidar Belojević je bio u Partizanu do 1955. godine da bi se vratio u rodnu Crnu Goru i nastavio karijeru u Budućnosti iz tadašnjeg Titograda. Igrao je do 1961. da bi jednu godinu pre završetka karijere branio za Borovo, tada drugoligaša. Kao član Partizana, Belojević je učestvovao u osvajanju dva Kupa Jugoslavije, 1952. i 1954.godine. Božidar Belojević je preminuo 24.4.1997. godine.

Statistika Božidara Belojevića preuzeta sa www.partizan.rs:
Čedomir Lazarević i Božidar BelojevićSlike sa turneje po zapadnoj Evropi 1955. i utakmica Koblenc - Partizan 2-2, u prvom planu golman Božidar BelojevićBožidar Belojević na utakmici protiv Dinama, na slici su i Bruno Belin i Zlatko Čajkovski

Zahvaljujem se gospodinu Vladu Belojeviću na ustupanju slika iz lične arhive!

7 comments:

Vlado Belojevic said...

Postovani;
Volio bih da znam kako ste dosli do ovih fotografija mog oca jer mi je izuzetno drago da vidim ovako nesto da postoji i strasno sam prijatno iznenadjen. Hvala Vam od srca

Crno-bela nostalgija said...

Poštovani Gospodine Vlado,
Imam mnogo fotografija u kompjuteru, od Vašeg oca samo ove dve a koliko se sećam, nalaze se u nekoj od starijih knjiga o Partizanu pa su odatle skenirane, možda je ova druga iz nekog od starih brojeva "Tempa". Potrudiću se da tačno saznam gde sam ih pronašao. Hvala Vam na lepim rečima!

Crno-bela nostalgija said...

Ovako, prva slika - portret Vašeg oca je iz knjige "U zemlji lepog fudbala", izdate 1954. posle turneje Partizana po Južnoj Americi, autor je Ljubiša Vukadinović. Druga slika - nije mi poznato, možda je iz nekog starog broja "Tempa".

Vlado Belojevic said...

Imam jos nekih slika Partizana iz tih godina pa cu pokusati da ih skeniram i posaljem Vam na mail a vi vidite da li ih imate u bazi ili ne.Mozda Vam budu interesantne za sajt.

Crno-bela nostalgija said...

Bio bih Vam zahvalan ako biste podelili još neku sliku sa nama, pa ako imate slobodno je pošaljite na mejl. Ujedno, možete kroz komentar ili na mejl poslati još neki detalj i reći nešto više iz biografije Vašeg oca, jer se o tim igračima iz prvog Partizanovog perioda malo zna. Hvala Vam unapred!

Vlado Belojevic said...

Poslao sam Vam na mail slike i komentare sa kratkim osvrtom na karijeru

Crno-bela nostalgija said...

Hvala Vam puno, sjajne su!