Nov 5, 2012

Foto arhiva - Aleksandar Trifunović


  Aleksandar Trifunović, bivši fudbaler Partizana, rođen je 1954. godine u mestu Planinica podno Kopaonika. Fudbalom je počeo da se bavi u Slogi iz Kraljeva, gde je i bio zapažen od strane Partizanovih stručnjaka, te ga oni početkom 1976. godine i dovode u Partizan.

  Po završetku vojnog roka odmah je uskočio u ekipu koja se te 1975/76 borila za titulu prvaka, i na kraju je i osvojila. Trifunović je postao nezamenljivi član prvog tima, igrao je na poziciji defanzivnog veznog igrača (današnji zadnji vezni), a odlikovao ga je razoran šut. Ubrzo postaje i član reprezentacije Jugoslavije, a u debiju za nacionalni tim postigao je sjajan gol u antologijskoj pobedi protiv Rumunije u Bukureštu od 6-4. 

  Trifunović je s Partizanom osvojio tri titule prvaka - 1975/76, 1977/78 i 1982/83, kao i Mitropa kup, 1978. godine. Upravo je on sa penala postigao jedini gol na finalnoj utakmici protiv Honveda. 

  Za Partizan je odigrao ukupno 477 utakmica, od toga čak 209 prvenstvenih, i postigao 20 golova u prvenstvu Jugoslavije. Za državni tim je nastupao 11 puta i postigao dva gola.  

  Po odlasku iz Partizana, u leto 1983. godine, Trifunović je igrao za italijanski Askoli, a karijeru je završio u beogradskom Sinđeliću.
Trifunović i Ješić


Trifunović i trener Tomislav Kaloperović (levo)

1 comment:

Dejan Trifunovic said...

Planinca gde je Aca rođen nije kod Kraljeva, već podno Kopaonika, Belo Brdo, Leposavić