Nov 11, 2012

Foto arhiva - Todor Veselinović


  Todor Veselinović, od milošte Toza, rođen je 22.10.1930. godine u Novom Sadu. Todor Veselinović je jedno od najvećih imena domaćeg fudbala. Dete Vojvodine, član Partizana je postao u sezoni u kojoj je bio na odsluženju vojnog roka, a to je tada bila uobičajena stvar. Todor Veselinović je dao ogroman doprinos Partizanu u toj jednoj sezoni koliko je bio član našeg kluba. Odigrao je tada najviše utakmica i postigao najviše golova. Kruna njegovog boravka u Partizanu bio je finalni meč Kupa Jugoslavije iz 1952, kada je Veselinović bio jedan od strelaca u trijumfu Partizana nad Zvezdom od čak 6-0! 

  Kao reprezentativac Jugoslavije učestvovao je na dva svetska prvenstva, 1954. i 1958. godine. U reprezentaciji je na 37 utakmica postigao čak 28 golova! Po odlasku iz Partizana, u kojem je odigrao 22 prvenstvene utakmice (14 golova) i 6 utakmica u kupu (1 gol), nastavio je karijeru u Vojvodini, a igrao je kasnije i za nekoliko evropskih klubova, kao što su Sampdoria, First Viena, Union, Austrija iz Klagenfurta, da bi je završio u dresu zrenjaninskog Proletera. Kao član Vojvodine, Toza Veselinović je četiri puta bio najbolji strelac jugoslovenske lige!


  Todor Veselinović je sa skoro podjednakim uspehom obavljao i trenerski posao, posle karijere fudbalera. Osim Vojvodine, trenirao je i mnoge druge klubove, a kao najpoznatije izdvajamo Olimpijakos, Fenerbahče, AEK, Levante, Santa Fe, Milionarios...a osim dužnosti selektora Jugoslavije, koju je odveo na EP 1984, bio je i selektor Kolumbije. U Grčkoj i Turskoj Veselinović je uživao ogroman ugled, a po penzionisanju ostao je da živi u Atini, u kojoj je i umro, 17. maja 2017. godine. Sahranjen je , po sopstvenoj želji, u Novom Sadu.


No comments: