Feb 22, 2015

"Kad stanem, ja se zamaram" ("Tempo", broj 1067, 06.08.1986.)

Nešto starijim navijačima Partizana ne treba posebno predstavljati Bajra Župića. Za one mlađe - to je bio igrač ne baš raskošnih kvaliteta, ali velikog srca. Čovek zadatka. Legenda o Bajru Župiću je u međuvremenu znatno prevazišla njegov objektivni doprinos ekipi Partizana. I "Crno-bela nostalgija" osvežava sećanje na ovog nesvakidašnjeg igrača, prenoseći Župićev intervju za bivši sportski nedeljnik "Tempo", dat u avgustu 1986. godine.


"Kad stanem, ja se zamaram" 

  Donedavno, kad se pisalo o Partizanu, glavni sagovornici su bili Ljubomir Radanović, Zvonko Živković, Zvonko Varga...

  Sad su u centru pažnje novodošli članovi - Milko Đurovski, Fadilj Vokri, Srečko Katanec... 

  Međutim, o jednom fudbaleru Partizana, koji je na svoj način zaslužan za nekoliko pobeda "crno-belih", gotovo ni reči! Još uvek nema veliko ime, ali ga već sada treba zapamtiti - Bajro Župić. Ima 26 godina, došao iz Novog Pazara.

  U fudbalski svet je ušao i zahvaljujući anegdoti koja se priča po Beogradu. Posle utakmice Partizan - Hajduk 2-1, Bajro Župić je zamolio svog trenera Nenada Bjekovića da mu dozvoli da ode do Novog Pazara da bi obišao roditelje, na šta je dobio odgovor:

  - Dozvoljavam ti da odeš do roditelja, samo požuri, trči malo brže, kako bi se iz Novog Pazara vratio već sutra!

  Bjeković je ovim rečima otkrio glavnu karakteristiku Bajra Župića - savršenu fizičku kondiciju. To je bio glavni razlog što smo pozvali Župića u našu redakciju, sastanak je bio zakazan za 8:30 časova, u 8:25 on je stigao, što je malo neuobičajeno za ostale fudbalere. Međutim, Župić je brži od vremena...

  - Otkud Vam tako odlična fizička kondicija? Da li mnogo vežbate? 

  - Otkako znam za sebe uvek sam trčao, nisam umeo da idem polako. Bilo da idem u školu ili se vraćam iz nje, ako je trebalo da poslušam majku, samo sam jurio, jer mi je tako bilo lakše.

  - Da li trenirate redovno?

  - Treniram, ne propuštam nijednu vežbu, ali bez obzira na to, ja mogu uvek mnogo i brzo da trčim. Kad stanem - ja se zamaram!?

  - Zar trčite svih 90 minuta koliko utakmica traje?

 - Ukoliko utakmica duže traje, ja sve više mogu da trčim, a najbolji sam tek ako ima dva produžetka od po 15 minuta. 

  - Imate takođe jak i tačan šut?

  - Ne mogu da se požalim, iako sam u srednjem redu često dajem golove, međutim moje najjače oružje je skok. Drugim rečima,  bolje i više skačem nego što jako i tačno šutiram. 

  - Brzo ste ušli u prvi tim Partizana?

  - Imao sam i malo sreće, Nikodijević je otišao u Spartak, Radanović je promenio mesto u timu, tako sam se našao u prvoj jedanaestorici, što smatram svojim najvećim fudbalskim uspehom.

  - Da li ste zadovoljni svojim dosadašnjim igrama?

  - Teško mi je da govorim o sebi, sigurno da ne mogu da budem objektivan, možda bi trebalo pitati trenera Bjekovića, on je merodavan za davanje ocene. 

  - Važite kao igrač za specijalne zadatke, za čuvanje najboljih protivničkih fudbalera. Koje ste rivale dosad kontrolisali?

  - Odigrao sam 23 prvenstvene utakmice, čuvao sam Sliškovića iz Hajduka, Gračana iz Rijeke, Mlinarića iz Dinama, Nikolića iz Zvezde, Skočajića iz Veleža...

  - S kim ste najteže izašli na kraj?

- Očekujete da kažem sa Sliškovićem ili Gračanom, međutim, nije tako. Nikako nisam mogao da ukrotim Skočajića, mnogo i brzo trči. Čak i kad nema loptu, bio je neuhvatljiv. 

  - Ko je po Vašem mišljenju najbolji jugoslovenski fudbaler?

  - Slišković je paklen igrač.

   Iako je odigrao samo 23 prvenstvene utakmice, Bajro Župić ima jasnu predstavu ne samo o svojim kolegama, nego i o ostalim igračima, kao da je godinama igrao u prvoligaškim ekipama. 

  - Šta mislite o novim članovima Partizana, Milku Đurovskom, Fadilju Vokriju i Srečku Katanecu?

  - Za mene je veoma važno da su to dobri momci. I ne samo oni, nego i svi ostali fudbaleri Partizana. Neshvatljivo je kako sam dobro primljen, a toga sam se najviše plašio.

  - Pitali smo Vas kakvi su fudbaleri?

  - Milko je sjajan igrač, Fadilj je odličan strelac, Srečko je neprelazan. Uveren sam da je Partizan kupovinom ova tri fudbalera napravio evropski klub.

  - Može li Partizan, čak i sa šest negativnih bodova, da postane prvak u narednom šampionatu? 

  - Ako ne postane prvak, smatraću to i svojim neuspehom!

  - Toliko su "crno-beli" jači od svih ostalih protivnika?

  - Po meni, osam igrača Partizana treba da ima obezbeđeno mesto u reprezentaciji. 

  - Da niste malo preterali?

  - Nema boljih fudbalera u Jugoslaviji od Omerovića, Radanovića, Čapljića, Vermezovića, Stevanovića, Đurovskog, Vokrija, Đelmaša...

  - Recite nam još tri fudbalera iz ostalih klubova?

  - Mlinarić iz Dinama, Kajtaz i Jurić iz Veleža.

  - Niste li malo navijački sastavili ovu reprezentaciju?

  - Vi ste od mene zahtevali sastav moje reprezentacije.

  - Počeli smo razgovor o Vama, da završimo u tom stilu - imate li neku primedbu na svoju igru?

  - Mislim da nisam zaslužio osam žutih kartona koliko sam ih dosad dobio u dresu Partizana. Možda to i nije primedba na moju igru...


J. VeličkovićNo comments: