Aug 10, 2016

Letnja turneja 1946. i prvi štampani program FK Partizan (2. deo)

1. CDKA 2. Dinamo Tbilisi 3. Dinamo Moskva – baš tako je izgledao vrh tabele državnog prvenstva SSSR u fudbalu na dan 27. jula 1946. godine. To je, otprilike, bio i program drugog dela Partizanove letnje turneje. Sovjetski timovi su bili mnogo tvrđi orah od poljskih, a fudbalski uspeh našeg tima u tom delu leta – polovičan. Dva poraza i dve pobede na tada velelepnim stadionima Moskve, Lenjingrada i Tbilisija i premijera, naravno, rezervisana za moskovski CDKA, starijeg brata po armijskom poreklu i plavo – crvenim klupskim bojama.

   Tog 28. jula 1946. protiv CDKA smo igrali u belim košuljama (izgleda da smo na turneju poneli i treću garnituru?) i crvenim šortsevima, naš tim je predvodio kapiten Miroslav – Meho Brozović a utakmica je odigrana na stadionu moskovskog Dinama pred 80.000 gledalaca. Dočekani smo cvećem, muzikom i aplauzima a domaćine je govorom na srpskom jeziku pozdravio vođa Partizanove ekspedicije potpukovnik Mirko Kalezić.

Pozdravni govor potpukovnika Kalezića
 
  Od Moskovljana smo doživeli minimalan, ali zaslužen poraz rezultatom 0:1. ''Čestitam timu CDKA pobedu, ali ipak smatram da bi rezultat 0:0 ili 1:1 bio pravedniji za tu utakmicu'', izjavio je naš kapiten Brozović. Izgleda da je Partizan imao sreće da izbegne ubedljiviji poraz, jer je baš Brozović u bekovskom stilu, iza istrčalog Šoštarića, šut ruskog kapitena Fedotova sa gol linije izbio u polje. Rusi su na tom meču ipak bili bolji, po rečima izveštača igrači Partizana su domaćinu parirali samo u fizičkoj snazi a nadvisili su ga u skok igri, naročito sa visokim igračima u našoj odbrani. Pored Šoštarića koji je ''hvatao teške lopte'', ruski novinari najviše su hvalili tehničko znanje i vladanje loptom Brozovića, Čajkovskog, Mitića, Bobeka i Matekala. ''Partizan može da igra i bolje. Očigledno je da jugoslovenski fudbaleri nisu navikli na igrališta prekrivena travom'', rekao je slavni fudbaler CDKA Vsevold Bobrov koji je zbog povrede propustio utakmicu.

Kapiteni CDKA i Partizana, Fedotov i Brozović

   Devet dana kasnije, 6. avgusta, doživeli smo najteži poraz na sovjetskoj turneji – moskovski Dinamo nas je pobedio ubedljivim rezultatom 1:4. Beogradska "Politika" je izveštavala o 100.000 prisutnih, ali neki drugi izvori beleže realniju brojku od 75. 000 domaćih navijača. Izgleda da rezultat ipak nije bio prava slika stanja na terenu. Partizan je dominirao, smenjivali su se nadmoćni naleti beograđana ali je na poluvremenu ipak na semaforu stajalo 2:0 za domaćina. ''Bobekovoj mekanoj igri ne odgovara ovakav teren'', štagod to značilo ali baš tim rečima je tešio sebe i navijače Partizana radijski komentator Niko Kadija.

   Posle samo tri minuta igre u nastavku, Partizan Rupnikovim šutom u desni gornji ugao Dinamovog gola smanjuje na 1:2. Asistent je bio Aleksa Atanacković koji je u poluvremenu na levoj polutki zamenio Belu Palfija. Sjajne šanse za izjednačenje su promašili Bobek (šut pored gola) i Rajko Mitić u situaciji jedan na jedan na dva metra pred ruskim golom. Gost u našem timu je sekund više oklevao i golman Homič mu je skinuo loptu, baš kao i Rupniku kojem se, par minuta kasnije, bacio u noge i spasao siguran gol. Isti igrač, Franjo Rupnik, šest minuta pre kraja utakmice pogađa i stativu Dinamovog gola. Šoštarić je savladan uglavnom iz brzih protivnapada i gužvi pred golom, posle kornera ili prekida igre. Ako nam je za utehu ali izgleda da je Partizan stvarno pružio bolju partiju od moskovskog Dinama?!


   Na prvoj utakmici protiv moskovskog CDKA, beogradski Partizan je nastupio u sledećem sastavu: Šoštarić, Brozović, Čolić, Atanacković, Đurđević, Čajkovski, Radunović, Mitić, Rupnik, Bobek i Matekalo. To je, uglavnom, bio kostur našeg tima i u narednim mečevima. Prvog avgusta na stadionu lenjingradskog Dinama rezultatom 2:1 pobeđena je gradska reprezentacija. Golove za beogradske plavo – crvene postigli su Mitić i Rupnik, koji je na ovom meču nastupio umesto Momčila Radunovića a tokom igre Matekala je zamenio Prvoslav – Boba Mihajlović.   Protiv moskovskog Dinama mesto Atanackovića popunio je Kiril Simonovski, mada je tokom meča i on sam ušao u igru, zamenivši Palfija. Tbilisi, neosvojiva tvrđava lokalnog Dinama, pala je 11. avgusta 1946, rezultat i strelci identični kao protiv lenjingradske ''sbornaje'' – Rupnik i Mitić i 2:1 za Partizan. Sastav našeg tima bio je potpuno isti kao i na prvom meču protiv CDKA, osim što je umesto Radunovića igrao Simonovski a naš gol čuvao veteran, igrač i trener Franjo Glazer.

   Rajko Mitić je bio gost Partizana na sovjetskom delu turneje, odigrao je sve četiri utakmice i postigao dva gola. Odlično se uklopio u naš tim, svi ruski novinari hvalili su njegovu igru na sredini terena, uglavnom u tandemu sa Bobekom. U godinama pre osnivanja zvaničnih evropskih kupova, jugoslovenski klubovi su igrali mnogo međunarodnih mečeva i turnira i bila je normalna i redovna pojava da se tim pojača nekim fudbalerom iz redova ljutog rivala. To nikome nije uzimano za zlo i mnogi stari asovi imaju i taj začin u svojim fudbalskim biografijama. I to je deo duha vremena, za nas neuhvatljivog.

   Partizan je leta 1946. godine igrao u tada standardnom W – M ili dubl W sistemu, sa tri ''braniča'' u zadnjoj liniji i tri navalna igrača (krila i centarfor) isturena napred, koji se ne vraćaju nazad u polje i zato smo primali dosta golova iz kontri. Polutke Bobek i Mitić ne menjaju mesta sa krilima, imaju jak i razoran šut i često, posle povratnih lopti iz daleka gađaju gol rivala, ne uvek precizno. U odbrani je Partizan imao nekoliko visokih igrača koji skokovima lako skupljaju lopte i dugim pasovima upošljavaju navalu. ''U igri gostiju ima dosta sličnosti sa engleskim fudbalom. To se naročito odnosi na tehniku'', sličnog je mišljenja već spomenuti ruski as Bobrov.

   Na povratku iz SSSR, vojnom timu u specijalnom avionu Ratnog vazduhoplovstva iz Beograda je stiglo novo naređenje – usputne stanice Prag i Bratislava. Odigrane su još dve utakmice protiv reprezentacija ovih gradova i izvojevane dve nove pobede, obe rezultatom 2:1. Partizan je u Čehoslovačkoj, pojačan Rajkom Mitićem, nastupio kao Reprezentacija Beograda.
   
  Srdačan doček na aerodromu... ovacije na prepunim stadionima... gromki aplauzi sportskim predstavnicima bratske i slobodarske Jugoslavije... Ovo liči na gomilu lako zapaljivih reči ali serija preživelih crno – belih fotografija i kratki snimci na Jutjubu im govore u prilog. Izgleda da se istina nalazi baš tu negde oko tih fraza? ''Igrali su kako su najbolje umeli i ostavili u svakom slučaju izvanredan utisak. Ali, došli su do saznanja da se u SSSR igra dobar fudbal, savremen i moderan'', na svoj način pečat na Partizanovu turneju udario je novinar – izveštač Niko Kadija.

   Posle ove letnje turneje sa mesta trenera našeg tima smenjen je Franjo Glazer. Kiril Simonovski je već neko vreme glasno govorio o jednom sjajnom i iskusnom treneru u Skoplju i otvoreno predlagao upravi da ga dovede u Beograd. Bilo je oklevanja, pa i snebivanja jer je Glazer mnogo dao timu i odigrao lavovsku ulogu u najranijim mesecima Partizana. Ipak, doveden je Ilješ Špic i nova era u životu našeg kluba mogla je da počne.

   Partizanova letnja turneja iz 1946. godine je lepa, važna i zaokružena priča i na stranice naše klupske istorije treba je upisati krupnim i sjajnim slovima.


Dejan Šunjka

Fotografije: Milan Šepa
  

No comments: