Feb 2, 2013

Prvi "večiti derbi", Partizan - C.zvezda 2-0

Beogradski "večiti derbi" između Partizana i C. zvezde poznat je širom sveta i smatra se za jedan od najvećih svetskih derbija. Ipak, susrete ova dva rivala prati i jedna dezinformacija koja se, da li baš slučajno, provlači po medijima. Naime, stalno se ističe kako je prvi "večiti derbi" odigran 5. januara 1947. godine, kada je C. zvezda u prvenstvenom duelu pobedila Partizan sa 4-3. To bi bilo tačno kada bi se govorilo samo o ligaškim mečevima.


Istina je malo drugačija. Prvi susret Partizana i C. zvezde u istoriji odigran je na pravoslavni Uskrs, 21. aprila 1946. godine. Partizan je pobedio u prijateljskoj utakmici 2-0 i tog dana, a ne 5. januara 1947, je rođen beogradski "večiti derbi". Golove za Partizan, na tom prvom susretu protiv Crvene zvezde, dali su Rupnik i Mihajlović. Ovo je slika sa prvog "večitog derbija", klikom na sliku dobijate veću rezoluciju:


Sledeća slika i tekst iz "Politike" od 21. aprila 2004. govore sami za sebe. Prvi derbi u istoriji je dobio Partizan, a ne C. zvezda. Prvi ligaški derbi je dobila C. zvezda, i tu nije ništa sporno.


2 comments:

Leki said...

Znas li zbog cega se obelezavaju samo prvenstvene derbi utakmice, a ne i ostale?Hvala.

Crno-bela nostalgija said...

Verovatno zato jer su od većeg značaja i igraju se za bodove. Ali, značajne su i one u kupu, pa se ne računaju.Mislim da je neka nepisana tradicija da se računaju samo prvenstvene utakmice.