Jan 1, 2014

Osvajanje Kupa Jugoslavije 1952. godine

  Kup Jugoslavije, odnosno Kup Maršala Tita, bio je najmasovnije fudbalsko takmičenje u Jugoslaviji. Karakteristika tih prvih sezona u Kupu Jugoslavije bila je da se takmičenje igralo u jednoj kalendarskoj godini - počinjalo je krajem avgusta, a završavalo se za Dan Republike, oko 29. novembra.

   Svoj drugi trofej u tom takmičenju, fudbaleri Partizana su osvojili 1952. godine. Do trofeja ih je vodio trener Toni Pogačnik.


 U ovom postu prisetićemo se puta Partizana ka drugom trofeju u Kupu, kroz slike koje možete videti samo na ovom blogu.

  U kvalifikacijama igranim od 17. do 23. avgusta 1952. godine, Partizan je prvo savladao Radnički u Kragujevcu sa 5-4, a zatim i ekipu BSK-a sa 2-1. Naravno, reč je o tzv. "novom" BSK-u, klubu nastalom od beogradskog Metalca, koji sa slavnim i predratnim BSK-om nema nikakve veze.
  Na slici iznad vidimo sastav Partizana koji je nastupio protiv BSK-a. Naravno, to su godine kada je Partizan nosio svoju prvobitnu klupsku boju, crveno-plavu. Sudeći prema ovoj fotografiji kao i bojama BSK-a, na ovoj utakmici Partizan je nastupio u crvenim dresovima i plavim šorcevima.

  Dakle, Partizan je pobedio 2-1, a na sledećoj slici je jedan od Partizanovih golova sa te utakmice:  Usledila je osmina finala i pobeda Partizana na Cetinju protiv Lovćena, od 3-0, a onda i duel u četvrtfinalu, na Stadionu JNA, protiv Hajduka. Ta utakmica je odigrana 5. oktobra 1952. godine, a Partizan je savladao velikog rivala sa 5-0!

  Na sledećim fotografijama možete da vidite nekoliko detalja sa te utakmice. Prvo, intervenciju golmana Slavka Stojanovića ispred napadača Hajduka......zatim, akciju Partizana u kojoj učestvuje Todor Veselinović......a na kraju, i gol Marka Valoka:


  U polufinalu, Partizan je odmerio snage sa niškim Radničkim i pobedio 4-1, ova ekskluzivna fotografija je nastala tog dana - 2. novembra 1952. na Čairu, a možete se uveriti kako je izgledao teren...


  I onda, veliko finale, odigrano 29. novembra 1952. godine, za Dan republike. Partizan je naneo pravu katastrofu Crvenoj zvezdi i slavio sa 6-0! Pred 50.000 gledalaca utakmicu je sudio Vasa Stefanović, a Partizan je nastupio u sastavu Stojanović, Belin, Čolić, Čajkovski, Stefanović, Jovanović, Valok, Veselinović, Bobek, Atanacković, Zebec.


 Foto - "Politika"

 Golove za Partizan su postigli Valok u 13.minutu, Zebec u 25, opet Valok u 35, pa opet Zebec u 49, Bobek u 80. i na kraju Veselinović u 84.minutu. Posle ove veličanstvene pobede, fudbaleri Partizana - tadašnji beogradski "crveno-plavi" su prigrabili drugi trofej nacionalnog kupa!


  Bilo je to podsećanje na Partizanov trijumfalni pohod na trofej u Kupu Jugoslavije 1952. godine, i još jedan izlet u slavnu Partizanovu prošlost.

No comments: