Oct 8, 2016

791!


  U jesen te 1996. godine, živeli smo u državi koja se zvala Jugoslavija, mobilni telefoni i internet su bili tek u povoju i dostupni najužem krugu stanovništva, narod je protestovao protiv izborne krađe, a čak su i komšije još uvek imale svoj košarkaški klub. A jedan golobradi dečkić je u Čačku odigrao svoj prvi meč za Partizan.


  Godine su prolazile, Jugoslaviju je smenila Srbija, mobilnim telefonima beležimo svaki sekund naših života, oni što su tada bili na vlasti obrnuše ceo krug pa se vratiše opet da nam jedu i nerve i živote, a dečkić koji je debitovao kraj Morave i dalje igra za Partizan i obara sve rekorde.

  Danas, protiv PAOK-a (je li mogla da bude lepša prilika?), Saša Ilić će odigrati svoj 791. meč za Partizan, i tako se izjednačiti sa Momčilom Vukotićem. U međuvremenu, Sale je poobarao još mnoge rekorde: odigrao je najviše utakmica u istoriji "večitog derbija" - 28, Vukotić je iza njega sa 25. Saša Ilić je i apsolutno najstariji igrač koji je ikada nastupao za Partizan. Dobro, ovo nismo proveravali, ali je toliko očigledno da se može svrstati u aksiom.

  Naravno, srpski mediji mahom prenebregavaju ove brojke, kao što su i Mocu i Saleta nipodaštavali i selektori, pa su odigrali premalo utakmica za državni tim. Na sramotu onih koji ih nisu birali.

  Nećemo danas da merimo ova dva asa, niti ćemo sutra, kad Sale dođe do brojke od 792 utakmice, reći da je bolji od Moce sa 791, niti ćemo reći da je Moca bolji jer je igrao ligu u kojoj su bili i Hajduk, i Dinamo, i Željo, i Sarajevo, i Rijeka, i Velež...

  Bogatstvo je imati ovakva dva asa u svojoj istoriji, i tek kad u nedelju stanu jedan pored drugog, dobiće svoj puni smisao. Mi svi na tribinama ćemo tada dobiti potvrdu kako je veliki klub koji ima ovakve dve žive legende.


  Saša Ilić je sebe utkao u skoro sve uspehe Partizana u poslednje dve decenije. Davao je golove najvećem rivalu u derbijima, penal u Njukaslu, proigravao Klea za obaranje Anderlehta, osvajao kup u komšiluku i slao projektile sa 20 metara. A govorili su kako je njegovo prošlo, kako nema snage, kako ne ume da šutne sa distance. Toliko mu je vreme prošlo, da i u 39. godini stigne da rešava derbi, s lakoćom klinca sa poljane.

  Danas, u vremenu erozije svih vrednosti, pa i sportskih, kada deca već sa desetak godina maštaju o Realima, Interima i Arsenalima, biti toliko vremena u jednom klubu i biti glavni kreator njegovih uspeha - to se graniči sa bajkom. 


 Saša Ilić svoju bajku i dalje živi, na radost svih nas. Gledamo ga i čekamo da rivalima opet "proda" foru kao na poslednjem derbiju, da zakopa onu svoju stajnu levicu i da zavitla desnicom, kao da igra "ševe" na Zemunelu, a ne najveći derbi našeg fudbala.

 Sale i Moca, u nedelju jedan pored drugog. Ne mora niko da piše ode, ne mora niko da vadi statistike. Neka se i dalje prećutkuje da čovek u 39. godini igra fudbal na najvišem nivou, neka se relativizuju njegovi uspesi.

 Skoro osam stotina utakmica u Partizanu, u jednom klubu. Ima li lepše priče o vernosti, ljubavi, o neuništivosti jednog kluba? Uselili su nam se u srca i oni sa osam nastupa ili osam minuta, a kamoli ovaj naš današnji slavljenik sa skoro 800,  "što mu je vreme prošlo", "što nema snage za šut van peterca".  A on, sa osmehom večitog dečaka, kao da tek sada najviše uživa u fudbalu. Uživaj, Sale, i dalje, a mi sa tobom hoćemo sigurno, kao i svih ovih dvadeset godina. Ljubav uvek pobeđuje, koliko god nam radili o glavi.

  Srećan ti rekord, majstore!

Foto: partizan.rs

No comments: